kunstluis - museum het valkhof nijmegen - 2020

Museum Het Valkhof in Nijmegen heeft het plan opgevat om  onder de noemer 'Kunstluis' jaarlijks een kunstenaar uit te nodigen om 'als een luis in de museumpels' kortdurende interventies doen. De kunstenaar krijgt carte blanche. Inhoud en timing zijn geheel aan hem/haar. Alles in en om het museum kan aanleiding tot ingrijpen zijn: lopende tentoonstellingen, objecten uit de collectie, nieuws over het museum, ideeŽn over het presenteren van kunst, et cetera.


In 2020 verzorgt Bart Drost de eerste serie interventies, waarbij hij de verschillende aspecten van 'kunst ten toon stellen in het museum' in een nieuw licht zal zetten. Directe aanleiding voor de terugkerende Kunstluis was Drosts onaangekondigde installatie 'Mind your step'  vorig jaar, waarmee hij menig bezoeker ťn medewerker van het museum verraste.


Als blijvend restant van deze 'interventies 2020' maakt Drost telkens een visitekaartje, een soort van extra entreebewijs. Deze kaartjes zullen tenslotte met een toelichting op het project in een beperkte oplage worden samengebracht in een klein kaartenhoudertje.

Next

interventie 2 - april 2020 - kunst haas paas luis

Kunstluis speelt paashaas !

Kunstluis verbaast zich regelmatig over de rare fratsen die musea soms uithalen om jong en oud publiek binnen hun museummuren te krijgen.

"Daar kan ik wel iets mee", dacht hij, en hij vatte het plan op voor een Paasactiviteit voor de hele familie in Museum het Valkhof: 'de eierspeurtocht'. Objecten van/met eieren uit het museumdepot worden afgewisseld met kleurige neten van eigen hand her en der tussen de kunst in de museumzalen tentoongesteld.
Omdat het museum vanwege de richtlijnen inzake het coronavirus de deuren tot 1 juni 2020 moet sluiten en Kunstluis derhalve het gebouw niet kan betreden, is deze tweede interventie enkel virtueel en met alleen eigen Kunstluizenkunst uitgevoerd.Uit het museumdepot

Bij zijn zoektocht in het museum naar 'kunst met een ei' zag Kunstluis twee ei-werken uit de Romeinse tijd (objectnummers RMO.h.1961/3.4 en Mp1.7.805) al permanent opgesteld in de collectie op zaal. In het depot vond hij nog eens drie objecten. Objectnummer 1977.10.31: 1 prent; objectnummer 1986.12.389.I & II: 2 glazen eierbokalen;  objectnummer: 1991.12.386: 1 klein ivoren doosje in de vorm van een ei.

Het  zou toch jammer zijn om vanwege de gedwongen sluiting niets met de werken uit het depot te doen en daarom besloot Kunstluis er - bij wijze van warming up voor Interventie 2 - digitaal een beetje mee te spelen.


Next

interventie 1 - maart 2020 - kunstluis slaat toe!

Kunstluis kraakt het prentenkabinet !

De eerste interventie komt voort uit het ongenoegen van de Kunstluis dat expo-ruimte in het museum niet altijd volop wordt benut. "Te gek voor woorden dat het prentenkabinet van Museum Het Valkhof al twee maanden leeg staat.." zegt Drost, "..alsof er niet een depot is met talloze kunstwerken,alsof er niet honderden kunstenaars in de stad zijn die een mooie presentatie in deze ruimte zouden willen (en kunnen) maken".

Daarom kraakte de Kunstluis tijdens zijn eerste interventie deze ruimte en stelde deze beschikbaar aan collega's Elvira Duives en Tonni van Sommeren. De kaping van het prentenkabinet is een boodschap naar alle musea om alle hoeken en gaten in te vullen.

Drosts eerste interventie vond plaats van dinsdag 3 t/m zondag 8 maart 2020.
De heilige olifant

Aan interventie 1 heeft Bart Drost een geluidswerk toegevoegd en hij beargumenteerde dit als volgt:

"Het werk van Elvira Duives en Tonni van Sommeren bezorgt mij een intens geluksgevoel.  En ook een blijde herkenning. Want ik ken dat, dat gefrummel.  Dat knippen en plakken. Dat obsessief, ja bijna maniakaal doorwerken aan een project. Dat consequent doorvoeren van een stijl, een methode, een gedachte. En niemand die er op zit te wachten. De werken van Tonni en Elvira brengen mij terug naar 1997, naar een werkperiode in India.  Mijn materiaal daar bestond uit kinderspeelgoed, piepbeestjes. Die sneed ik uiteen en ik componeerde er nieuwe - onmogelijke - dieren  van. Ze waren felgekleurd in allerlei nuances. Net als de portretjes van Elvira. Vanuit deze werkperiode ontstond het project 'innocent india', dat ik eind 1999 in de toenmalige nieuwe projectruimte van Museum Het Valkhof heb laten zien. Op een goede dag trok daar in het verre, vreemde Trivandrum  een processie voorbij. Vanwege een heilige olifant. Prompt heb ik urenlang - cassetterecorder in de aanslag - de stoet gevolgd.
Deze geluidsopname klinkt nu  uit de megafoon."
Terug naar archief

Next

Bart Drost

vrij kunstenaar

Graafseweg 183a
6531ZR Nijmegen