labeling identity

Labeling Identity


een project van beeldend kunstenaars Gerrie Starreveld en Bart Drost
voor VOX-POP Binnengasthuisstraat 9 Amsterdam
maandag t/m vrijdag van 9.00-17.00 uur
alle activiteiten zijn voor iedereen en vrij toegankelijk


___________________________________________________________
In het huidige tijdsgewricht waarin studenten worden geconfronteerd met het feit dat de begrippen etiket en identiteit nagenoeg aan elkaar verbonden lijken en waarin de mens simpelweg in een profiel gedrukt lijkt te kunnen worden, zichzelf soms ook in alle bochten wringt om in een profiel te passen mag een belichting van deze onderwerpen binnen het universiteitsgebeuren niet ontbreken, aldus Starreveld en Drost.

Zij boden naast de tentoonstelling tevens een gevarieerd lunchprogramma aan met lezingen en workshops.

Een nieuw concept op het Binnengasthuis terrein. Vanuit de wereld van het theater, de wetenschap en de beroepspraktijk zullen de thema's 'labelen', 'identiteit' en 'profiel' worden belicht.



Beeldende kunst
_________________________________


Gerrie Starreveld * we are family


Voor haar nieuwste project
we are family heeft Gerrie Starreveld contact gezocht met bewoners van de Nieuwmarktbuurt, met langslopende toeristen en met personen die bij Labeling Identity betrokken zijn. Zij is met hen in gesprek geraakt. Van ieder van hen heeft zij foto en profil vergroot op de ramen van VOX-POP geplakt. Elk profiel is voorzien van een QR-code, waarmee de persoon in kwestie iets van schoonheid met ons allen deelt. Immers: schoonheid verbindt.


Bart Drost * Bob, Bep, Bas en de anderen


In de periode 2001-2016 maakte Bart Drost ruim 180 portretten van mensen met een psychiatrische en/of persoonlijkheidsstoornis. Wat hem tijdens zijn werkzaamheden als creatief verraste was dat de patiënten die bij hem in therapie kwamen in feite 'gewoon de buurman of de buurvrouw' zouden kunnen zijn. En het besef dat je van mensen die je tegen komt in wezen niets af kunt lezen'


Bart Drost * Selfie / geen selfie


1979, een doordeweekse avond. Bart Drost, 24 jaar, is alleen op zijn studentenkamer met zijn statief, zijn Yashica en een zwart/wit fotorolletje. Gekke bekken trekken, beetje drama, hij legt het allemaal snel opeenvolgend vast. Selfies avant la lettre. Maar de afdrukken blijven binnenskamers.
Je hebt zo van die fases in je leven: opruimen en weggooien. De serie zelfportretten uit 1979 heeft het telkens weer overleefd. Geen idee waarom. Waren ze heel erg belangrijk? De negatieven inmiddels weggegooid, maar niet voordat ze gedigitaliseerd waren. Drost besluit ruim dertig jaar later de serie nog eens te maken. Samen met fotograaf Sanne Willemsen spiegelt hij de foto's van toen.


Bart Drost * Spiegeltje, spiegeltje . . .


21 handspiegels, 21 spiegels, 21 teksten. Kijk er in en lees de tekst. Ik hou van jou, Je oogt wat depressief, Kijk niet zo! Jij bent sterk. Lees dan je gezicht. Hoeveel invloed hebben de opmerkingen van een ander op je zelfbeeld. En kloppen die opmerkingen van de ander wel? Hoe zie je jezelf eigenlijk?



Poëzie
_________________________________
Ernie Bossmann
Het profiel zit niet langer vanzelfsprekend van opzij ? je moet er in passen, liefst losjes mee samen vallen, of draag het breed lachend voor je uit. Er zijn mensen met hun duim omhoog, alles leuk, alles goed. Er zijn anderen met hun neus in de wind, wie doet ze wat. En er zijn er die verstrikt raken in verwachtingen, niet zomaar passen in de vormen die klaar staan.
Hoe ze zouden kunnen klinken, leest u in gedichten, koppenzinnen en ongekookte letters van Ernie Bossmann. Denk er het uwe van. En like ons allemaal.


Lezingen
_________________________________
Vrijdag 11 maart, 12.30-13.15 uur
Paulina de Nijs, oprichter Stichting Print: Van Familiewapen tot Bedrijfslogo
In deze lezing maken we de reis van familiewapen tot bedrijfslogo aan de hand van talloze voorbeelden en is te zien wat voor soorten beeldmerken er zijn en hoe ze zich hebben ontwikkeld. Van appel tot Apple?


Donderdag 17 maart, 12.30-13.15 uur
Maarten Coolen, cultuurfilosoof en wijsgerig antropoloog, UvA.: Ben ik mijn presentatie van mijzelf?
In een gemeenschap waarin het gehele leven (werk en relaties) wordt bepaald door tradities, weet iemand gewoonweg wie hij is vanwege zijn vanzelfsprekende plaats te midden van zijn medemensen. In de (vroeg)moderne industriële samenleving, ontleent iemand zijn identiteit aan zijn rol(len) in het arbeidsbestel. Beide mogelijkheden om er zeker van te zijn dat men een identiteit heeft, gaan verloren in onze hoogmoderne tijd. Nu moet iedereen voortdurend zelf uitleggen wie hij is en wat volgens hem een goed leven inhoudt. De consequentie is dat het hebben van een identiteit alleen maar lukt als je een verhaal over jezelf weet te vertellen en dan ook nog in staat bent daarmee voortdurend door te gaan. Gaat dat verhaal nu over hoe ik ben, of construeer ik een verhaal waarin ik mijzelf presenteer zoals ik wil zijn? Ben ik, bijvoorbeeld, zoals ik mij voordoe in de sociale media?


Vrijdag 18 maart, 12.30-13.15 uur
Menno Vuister, kunst- en cultuurcriticus: Zelfbestempeling: de identiteit van de kunstenaar en de kunstenaar als identiteit
Vuister zoomt in op de positie van de kunstenaar in de hedendaagse samenleving. Hij onderzoekt aan de hand van verschillende voorbeelden of de kunstenaar nog wel een kunstenaar mag worden genoemd: is kunstenaarschap een status die kan worden verdiend, of een imago dat kan worden aangemeten?


Donderdag 31 maart, 12.30-13.15 uur
Kim Helmus, GZ-psycholoog bij Arkin: Diagnose of stigma?
Het plakken van labels (DE psychiatrisch patiënt) helpt ons om de wereld om ons heen overzichtelijk en begrijpelijk te maken. Wanneer we dit 'hokjes-denken' toepassen op onszelf en elkaar ontstaat het risico dat we afstand creëren tussen groepen mensen.
Workshops


Workshops
_________________________________

Donderdag 10 maart, 12.30-13.15 uur
Wilma IJzerman: Face it
Een compositietekening maken? Ooit eens willen doen? Leer nu de kneepjes van het vak en jij kan het ook!
Na 24 jaar als freelancer compositietekenaar gewerkt te hebben, ga ik jou leren wat compositietekenen is.
Wij maken samen de tekening. Ik geef de aanwijzingen en jij tekent. Net als in de praktijk. Verschillende aspecten van het gezicht komen aan bod. Evenals de kleding. Forensische kunst is een mix van kunst, wetenschap en vooral communicatie.


Donderdag 24 maart, 12.30-13.15 uur
Gerrie Starreveld, beeldend kunstenaar: Silhouet knippen -
Je kent ze vast wel, die zwarte silhouet portretten op een witte achtergrond. Knipsels van papier uit grootmoeders tijd. Is dat dan nog steeds leuk om te maken. Jazeker! Dat is superleuk om te doen en iedereen kan het. Je eigen portret knippen en plakken, dat gaan we doen en mensen van alle leeftijden zijn welkom.


Vrijdag 25 maart, 12.30-13.15 uur

Pink Tarenskeen, performer mime & drama: Movement -
Identiteit is dat wat uniek en eigen is aan iemand. Identiteit wordt bepaald door iemands 'verschijning'. Hoe sta je in de wereld? Hoe beweeg je je door de ruimte? Hoe gedraag je je tegenover anderen? Kwaliteit van bewegen is essentieel in contact met jezelf, met de wereld om je heen. In deze workshop laat Pink Tarenskeen de deelnemers ervaren dat ieder zelf regisseur is van zijn eigen drama.
_______________________________________________________________________________________


Rondom het Binnengasthuisterrein staan verschillende panden leeg in afwachting van de ontwikkeling van de Binnenstadscampus. Het VOX-POP pop?up programma van de geesteswetenschappen biedt studenten, medewerkers, omwonenden en andere partijen de mogelijkheid om evenementen te organiseren in de leegstaande ruimtes. Alle projecten zijn tijdelijk van aard en hebben een geesteswetenschappelijk karakter. Drost en Starreveld hebben deze gelegenheid met beide handen aangegrepen en er bovenstaand totaalproject voor ontwikkeld.

 

 

Terug naar archief

Next

Bart Drost

vrij kunstenaar

Graafseweg 183a
6531ZR Nijmegen